Connect with us

Πρόσωπα

Δρ. Μουστάκης: Ο ασθενής πρέπει να ερευνά ποιος είναι πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι ο πλαστικός χειρουργός που έχει δημιουργήσει και αναπτύξει την τεχνική Vaser 4D Natural Definition στα χειρουργεία λιπογλυπτικής σώματος υποβοηθούμενη από υπέρηχο. Ο Δρ. Ηλίας Μουστάκης θεωρείται ένας από τους καλύτερους πλαστικούς χειρουργούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα και τονίζει ότι «Η αποκατάσταση σώματος πρέπει να έχει κανόνες αισθητικής».

Γιατρέ πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; Πως πήρατε την απόφαση να δραστηριοποιηθείτε και στη Κύπρο;

Ουσιαστικά η σύνδεση με την Κύπρο, έγινε μέσω του Ισραήλ. Εγώ όταν έκανα ειδικότητα στο Χαντάσα, νοσοκομείο των Ιεροσολήμων, η Κύπρος και το Ισραήλ είχαν διακρατική συμφωνία, όποτε κάποια σοβαρά περιστατικά με αεροκομιδή μεταφέρονταν στο νοσοκομείο μας. Εκεί και λόγω της γλώσσας, ο καθηγητής μου ανέθετε την παρακολούθηση, τη μεταγχειριτική και όλα τα υπόλοιπα. Αυτά ήταν βαριά περιστατικά με πολύμηνη νοσηλεία και στην πορεία τα παρακολουθούσα μεταγχειριτικά οπότε με τα χρόνια είχα πολλούς ασθενείς και φίλους από την Κύπρο πράγμα το οποίο με οδήγησε να ανοίξω το πρώτο ιατρείο στο νησί, πριν απο περίπου 10 χρόνια.

Σε τι είδους επεμβάσεις ειδικεύεστε;

Ο πλήρης τίτλος της ειδικότητας είναι πλαστική και επανορθωτική χειρουργική. Ο οποιοσδήποτε φέρει τον τίτλο και με τις εξετάσεις που δίνουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οφείλει ότι ειδικεύεται και πιστοποιείται σε όλη την γκάμα των χειρουργείων. Από εκεί και πέρα εγώ προσωπικά, έχω εργαστεί σε Πρωτοβάθμιο (Τριτοβάθμιο) Κέντρο Τραύματος στο Ισραήλ για 4 χρόνια, μετά σε Τριτοβάθμιο Κέντρο εγκαύματος στην Ελλάδα για ακόμη 4 χρόνια, το μεταπτυχιακό μου το έχω κάνει στην Αισθητική Χειρουργική στην Ιταλία, από την οποία αν θέλουμε να επιλέξουμε το κομμάτι στο οποίο έχω το μεγαλύτερο όγκο χειρουργείων είναι το Vaser 4D HD, δηλαδή λιπογλυπτική σώματος υποβοηθούμενη από υπέρηχο, στην οποία μάλιστα έχω δημιουργήσει και αναπτύξει μία
δική μου τεχνική την οποία ονομάζω Vaser 4D Natural Definition

Ποιος πρέπει, να είναι ο στόχος του πλαστικού Χειρουργού;

Αν θα μπορούσα να το συνοψίσω αυτό, θα έλεγα ότι ο στόχος είναι πάντα η λειτουργική αποκατάσταση, η αισθητική αποκατάσταση, ένα φυσικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα. Τι θέλω να πω με αυτό. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει την πλαστική χειρουργική μόνο από το αισθητικό της κομμάτι, ενώ η πλαστική χειρουργική ουσιαστικά είναι η ειδικότητα που αποκαθιστά ελλείματα σε όλα τα μέρη του σώματος.
Ο πλαστικός Χειρουργός χρησιμοποιεί το δέρμα. το λίπος, τους μύες, τα οστά, τους χόνδρους ώστε να αποκαταστήσει ένα έλλειμα σε κάποιο τμήμα του σώματος. Αυτή η αποκατάσταση πρέπει να είναι τόσο λειτουργική όσο και αισθητική. Η αποκατάσταση δηλαδή, να έχει κανόνες αισθητικής.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής πριν την επίσκεψη και πώς επιλέγει πλαστικό χειρουργό;

Αυτό που θα πρότεινα να κάνει ένας ασθενής πριν την επίσκεψή του σε πλαστικό χειρουργό, είναι να κάνει μια έρευνα να δει αν είναι όντως πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός. Αυτό γιατί, υπάρχουν πολλοί γιατροί άλλων ειδικοτήτων σε κάποια σημεία που τέμνονται οι ειδικότητες και προσφέρουν αισθητικά χειρουργεία χωρίς να είναι εδικευμένοι σε αυτό, όπως ακόμα και γιατροί που δεν έχουν κάνει ειδικότητα ή και γιατροί που δεν είναι καν γιατροί, όπως έχουμε ακούσει. Οπόταν ένας ασθενής πριν την επίσκεψη, θα μπορούσε να κάνει μια έρευνα κυρίως στο Ευρωπαικό Συμβούλιο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, την Κυπριακή Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, στο Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, να δει αν όντως ο γιατρός τον οποίον θα επισκεφθεί, είναι πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός. Απο κεί και πέρα το πώς επιλέγει πλαστικό χειρουργό μετά την επίσκεψή του ο ασθενής, πιστεύω ότι είναι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον γιατρό και στον ασθενή, να ταιριάζει η αισθητική του ενός και του άλλου και φυσικά υπάρχουν και άλλα κριτήρια.

Ανάμεσα στην αισθητική χειρουργική και στην αποκατάσταση, ποια θα λέγατε ότι σας κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον;

Η δική μου άποψη, είναι ότι αυτά τα δύο είναι αληλλένδετα. Τί θέλω να πω. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λειτουργική αποκατάσταση όπου ο χειρουργός δεν θα δώσει σημασία και στο αισθητικό αποτέλεσμα, ούτε για αισθητικό χειρουργείο στο οποίο ο χειρουργός δεν θα δώσει σημασία στη διατήρηση της λειτουργίας.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της μύτης. Μπορούμε να συζητήσουμε για μια αποκατάσταση ρυνός μετά από μια ογκολογική εκτομή ή από κάποιο έγκαυμα όπου σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι η λειτουργική αποκατάσταση να κάνεις μια μύτη να αναπνέει, να μην έχει προβλήματα αναπνοής, Δεν μπορείς όμως να αμφισβητήσεις το γεγονός ότι η μύτη που θα φτιάξεις να είναι και αισθητικά όμορφη. Αντίστοιχα στη ρινοπλαστική δεν νοείται να κάνεις μια ρινοπλαστική χωρίς να δώσεις τη δέουσα σημασία στη λειτουργία. Είναι ένα όργανο αναπνοής. Οπότε και η αισθητική και η αποκατάσταση θεωρώ ότι σε κάθε χειρουργείο πρέπει και τα δύο να λαμβάνονται υπόψη εξίσου.

Οι γυναίκες ή οι άντρες επιλέγουν πιο εύκολα μία αλλαγή στο σώμα τους;

Θεωρώ ότι δεν διαφέρει στους άντρες και στις γυναίκες αυτή η επιλογή καθώς για παράδειγμα θα έλεγα ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν ένα αγοράκι ή ένα κοριτσάκι με πεταχτά αυτιά νιώθει πιό άσχημα το ένα απο το άλλο; Όταν το πειράζουν οι συμμαθητές του στο σχολείο; Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει μια επιλογή πάνω σε αυτό.
Η επιλογή μιας αισθητικής επέμβασης έχει ως στόχο την αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ευεξίας. Η αναζήτηση της ευεξίας αυτής δρα σε τρία συστήματα. Στο ενδοκρινολογικό, νευροψυχιατρικό και ανοσοποιητικό. Οδηγεί σε μια αποκατάσταση ισορροπίας και θα έλεγα ότι είναι κοινή και στα δύο φύλα.
Η ανάγκη για την ύπαρξη ισορροπίας στα παραπάνω συστήματα δεν είναι ματαιοδοξία. Και δεν διαφέρει ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες.

Συνεχίστε την ανάγνωση
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.