Connect with us

Πρόσωπα

Νέα πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Κύπρο από τον Δρ. Δημητριάδη

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι ένας εκ των κορυφαίων επεμβατικών καρδιολόγων της Ευρώπης και μοναδικός πλέον στο βαλκανικό χώρο, με εξειδίκευση και πιστοποίηση στα δύο συστήματα αντιμετώπισης της τριγλώχινας ανεπάρκειας με τη μέθοδο διαδερμικής συρραφής, το σύστημα TriClip και το σύστημα Pascal. 

Ο  Δρ. Ζήσης Δημητριάδης μετά από 22 χρόνια σε μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα της Γερμανίας, εφαρμόζει τις μοντέρνες θεραπείες αντιμετώπισης της καρδιάς στο Mediterranean Hospital στη Λεμεσό. 

Μια σημαντική πιστοποίηση αποκτήσατε στις Βρυξέλλες, αυτή της «θεραπείας της ανεπάρκειας τριγλωχίνας βαλβίδας με σύστημα triclip». Τι σημαίνει αυτή η πιστοποίηση τόσο για εσάς όσο και για τους ασθενείς. 

Με την πιστοποίηση για το σύστημα TriClip G4 στο Βέλγιο ολοκληρώνεται ένας κύκλος εξειδίκευσης που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνο πιστοποιημένα συστήματα αντιμετώπισης της τριγλώχινας ανεπάρκειας με τη μέθοδο διαδερμικής συρραφής, το σύστημα TriClip και το σύστημα Pascal. Έχοντας ολοκληρώσει την εξειδίκευση με το Pascal το 2020-21 ολοκληρώθηκε μετά από μία σειρά περιστατικών και σεμιναρίων η εκπαίδευση και πιστοποίηση και με το σύστημα TriClip. Ως ένας από τους ελάχιστους επεμβατικούς καρδιολόγους στην Ευρώπη και ο μοναδικός στο βαλκανικό χώρο με εξειδίκευση και πιστοποίηση και στα δύο συστήματα νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια για την ολοκλήρωση αυτής της εκπαίδευσης και πάνω απ‘ όλα για το γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς μας όχι μία μόνο μέθοδο αλλά την καταλληλότερη μέθοδο ανάλογα με τις ανάγκες και το πρόβλημα τους.

H ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας πως μπορεί να γίνει κατανοητή; H συσκευή Triclip τι περιέχει και τι επιτυγχάνεται για τον ασθενή;

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας οδηγεί σε συμφόρηση του αίματος στον κοιλιακό χώρο, στους πνεύμονες, τα πόδια και σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις ακόμα και στην περιοχή του λαιμού και του προσώπου. Οδηγεί επίσης σε δύσπνοια και μείωση της σωματικής επίδοσης. Με την συσκευή TriClip μπορεί η συρραφή της βαλβίδας να γίνει διαδερμικά χωρίς την ανάγκη να ανοίξουμε τον θώρακα όπως γίνεται σε επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς. Στόχος είναι η μείωση ή η πλήρη ίαση της ανεπάρκειας τριγλώχινας βαλβίδας. Κατά συνέπεια η κλινική κατάσταση του ασθενούς καλυτερεύει άμεσα και τα συμπτώματα μειώνονται ή εξαφανίζονται.

Ο συγκεκριμένος τρόπος επέμβασης είναι φιλικός και για ασθενείς υψηλού κινδύνου και ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας;

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ιδιαίτερα φιλική για ασθενείς υψηλού κινδύνου καθότι γίνεται διαδερμικά από το πόδι με τοπική αναισθησία και με μέθη με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη θεραπεία να είναι ελάχιστα επεμβατική για τον οργανισμό του ασθενούς είτε υψηλού είτε χαμηλού κινδύνου. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι άνω του 95% και μπορούν να επιτευχθούν από άτομα με την κατάλληλη εξειδίκευση. Σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως με μία συσκευή δεν μπορούνε να αντιμετωπιστούν όλες οι ανατομικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στους ασθενείς και έτσι η δυνατότητα ο γιατρός να μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές συσκευές, στην προκείμενη περίπτωση δύο, το TriClip και το Pascal, είναι προς όφελος του ασθενούς. Έτσι η επιτυχία είναι δεδομένη.

Πρόσφατα εφαρμόσατε στην Κύπρο μια σύγχρονη μοντέρνα θεραπεία πρόληψης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Ποιους ασθενείς αφορά και πως εφαρμόζεται;

Η συγκεκριμένη θεραπεία πρόληψης εγκεφαλικού με την σύγκλιση ωτίου του αριστερού Κόλπου είναι μια μοντέρνα θεραπεία για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που αναγκαστικά παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα για την αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτά τα φάρμακα οδηγούν σε αιμορραγίες, χαμηλό αιματοκρίτη, είτε δεν ενδείκνυνται λόγω κακής λειτουργίας των νεφρών ή άλλων αντενδείξεων. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις με την τοποθέτηση μιας συσκευής στο αριστερό ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα και παρόλα αυτά είναι πλήρως καλυμμένοι από πιθανά εγκεφαλικά που θα μπορούσαν να προέλθουν από την κολπική μαρμαρυγή. Η θεραπεία αυτή γίνεται τελείως διαθερμικά από το πόδι με τοπική αναισθησία και μέθη. Οι ασθενείς μπορούν μετά από μία με δύο μέρες να γυρίσουν στο σπίτι τους και να αναλάβουν πλήρως τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.  

Βρίσκεστε μερικούς μήνες στην Κύπρο στο Mediterranean Hospital στη Λεμεσό. Με εμπειρία πολλών ετών στην Γερμανία, ποια είναι γνώμη σας για την ποιότητα της Ιατρικής στην χώρα μας

Μετά από 22 χρόνια σε μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα της Γερμανίας όπως το πανεπιστήμιο του Μάϊντς, το πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και το μεγαλύτερο καρδιολογικό – καρδιοχειρουργικό κέντρο της Ευρώπης, το κέντρο καρδιάς Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ερχόμενος στην Κύπρο μπορώ να πω, πως το ΓΕΣΥ έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες για την παροχή εξειδικευμένων και υψηλού επιπέδου ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών. Όσο αφορά το θέμα της καρδιάς και συγκεκριμένα της επεμβατικής καρδιολογίας το ΓΕΣΥ υποστηρίζει πλήρως μοντέρνες θεραπείες που μέχρι τώρα γινόντουσαν στην κεντρική Ευρώπη και ο ασθενής, όσο και οι συγγενείς του, επιβαρύνονταν με την ταλαιπωρία ενός ταξιδιού και θεραπείας μακριά από το σπίτι τους. Στο Mediterranean Hospital βρήκα την κατάλληλη υποδομή και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσω να παρέχω αυτές τις θεραπείες υψηλού επιπέδου. Η συνεχής παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου παραμένει μία ευχάριστη και θετική πρόκληση για το μέλλον.

Συνεχίστε την ανάγνωση
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.