Connect with us

Απόψεις

Οι επιπτώσεις στις χρηματαγορές από πανδημία και ρωσική εισβολή

Δημοσιεύτηκε

στις

Άρα, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στο πως θα περιορίσουν και θα ρυθμίσουν τη νομισματική πολιτική. Η αμερικανική οικονομία, όντας πιο ανεξάρτητη από την Ευρώπη, δεν θα επηρεαστεί τόσο πολύ από αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και αγαθών καθώς επίσης και από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία. Τα πράγματα δεν είναι, όμως, το ίδιο καλά για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολευτεί να αυξήσει δραστικά τα επιτόκια και να σταματήσει τις αγορές ομολόγων. Οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι δραματικές επειδή, δυστυχώς, είναι πολύ πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία ενεργειακά σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Οι οπτικές γωνίες ενός χαρτοφυλακίου είναι δύο:
• Ο στρατηγικός σχεδιασμός (Strategic Asset Allocation) και το πως είναι κατανεμημένα τα κεφάλαια για να μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς και την μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών
• Η δυναμική/ευκαιριακή κατανομή (tactical allocation) που σαφώς και προσαρμόζεται πιο δυναμικά σε κάθε φάση του οικονομικού κλίματος και σε περιόδους που παρουσιάζονται. Σήμερα λοιπόν οι συνθήκες επιβάλλουν να μειώσουμε το ρίσκο των χαρτοφυλακίων και να προσαρμόσουμε ανάλογα με πιο αμυντικές επιλογές.

Αμερικανικές μετοχές
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια παγκόσμια τάση προτίμησης των αμερικανικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών, που δημιουργείται μεταξύ άλλων λόγω και της πίεσης που υφίσταται το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω του ότι το δολάριο λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. Επίσης, η πίεση που υφίσταται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου είναι μεγαλύτερη από ότι στην Αμερική και η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ πιέζουν το ευρώ προς τα κάτω. Θα δούμε δηλαδή σύντομα την ισοτιμία να κινείται προς τη μονάδα, κάτι που θα ανατραπεί αν, και μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα.
Όσον αφορά στα ομόλογα, η επιλογή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω (ψηλός δανεισμός και πιθανότητα χρεωκοπίας). Οι επενδυτές πρέπει να επιλέγουν ομόλογα με ψηλά κουπόνια και βραχυπρόθεσμες λήξεις. Με αυτό τον τρόπο μπορούν σε μεγάλο βαθμό να εξαλείψουν την όποια αρνητική επίδραση από την αύξηση των επιτοκίων. Και σε αυτή την κατηγορία προτιμότερα είναι τα αμερικανικά εταιρικά έναντι Ευρωπαϊκών και Αναδυόμενων.

Ο σταθερός χρυσός
Τα χαρτοφυλάκια πρέπει να περιέχουν και ένα ποσοστό επένδυσης σε χρυσό που αποτελεί πάντα φυσικό αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές κρίσεις. Ο χρυσός είναι πολύ πιθανόν να διατηρήσει την αξία του αν δεν αρθούν οι κυρώσεις και μειωθούν οι τιμές πετρελαίου και αγαθών δραματικά.

Σημαντικό συστατικό ενός σωστά δομημένου χαρτοφυλακίου είναι οι τοποθετήσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα Hedge Funds (Αντισταθμιστικά Κεφάλαια), επενδύσεις σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία όπως γη και κτίρια και βεβαίως επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον (ESG).Τα αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds και Fund of funds) προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή που επιβάλλεται να αποτελεί μέχρι και 30% σε οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο πάντοτε.

Πρέπει όμως να επιλέγονται funds που παρέχουν προστασία κεφαλαίου, δίνουν άμεση πρόσβαση σε πολλαπλές επενδυτικές στρατηγικές (που κανένας επενδυτής δεν μπορεί να επιτύχει από μόνος του), έχουν χαμηλή συσχέτιση με τις αγορές και τις άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις του χαρτοφυλακίου, προσθέτουν σημαντική διαφοροποίηση (diversification) και προστασία του χαρτοφυλακίου αλλά την ίδια ώρα αυξάνουν τις συγκριτικές αποδόσεις σε περιόδους όπου οι αγορές είναι ασταθείς και ευμετάβλητες.

Δεν υπάρχει όμως μια συνταγή για όλους. Ο κάθε επενδυτής βάση του επιπέδου γνώσεων του, τους στόχους του, και κυρίως του ρίσκου που επιθυμεί να αναλάβει, πρέπει, με την συμβουλή πιστοποιημένων επενδυτικών συμβούλων, να σχεδιάζει το χαρτοφυλάκιο του με μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να μην προσπαθεί να αγοράζει πάντα στο χαμηλότερο επίπεδο και να πουλάει στο ψηλότερο.

Χάρις Κυνηγού
Επικεφαλής Private Banking
Astro Bank Public Company Ltd

Συνεχίστε την ανάγνωση
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.